Onze kazen
Hoe kan je best een kaasschotel samenstellen?
Ga langs bij een vakman in je buurt. Kaas is immers een vak apart. Je kaaswinkelier in de buurt kan je vertellen welke kazen je nu best kan eten en goed afgerijpt zijn. Vaak heeft hij of zij ook nog wat speciale kazen liggen die je in de supermarkt nooit kan vinden en waarmee jij je gasten kan verrassen.
- In de kaasschotel zelf dient er voldoende afwisseling en smaakvariatie te zitten. Zorg er voor dat er van elke grote kaasfamilie ( als je die lust tenminste) een kaas in je kaasschotel aanwezig is. Een kaasschotel omvat best een zachte kaas met een witte korst ( Brie de Meaux), een doorsmaker (Langres), een blauwgeaderde kaas (Fourme d’Ambert), een kaas met een gewassen korst (Livarot), een halfharde (Abbaye de Tamié) en een harde kaas (Comté). Reken toch op minimum een zevental soorten kaas voor je schotel
- Heeft u kaas nodig voor een hoofdmaaltijd, dan voorziet u best 250gr p/p. Voor een dessertbord heeft u voldoende met 100gr p/p.
- Lekker bij een kaasschotel zijn gedroogde vijgen of dadels, notenmengeling en zoet fruit als druiven of peer. Rozijnenbrood, notenbrood en frans brood passen best bij kaas. Reken daarvoor op 4 sneetjes per persoon.
- Met een kaasschotel mag je gerust een witte wijn of een goed trappistenbier drinken. Het hoeft niet altijd rode wijn te zijn.
Een kaasschotel met de betere kazen die ons tweewekelijks vanuit Rungis aangeleverd worden kost bij ons ongeveer 6 euro per persoon.
Kijjk eens rond op onze website. Heeft u nog vragen, bel of mail ons en u krijgt een antwoord terug
Onze meest courante kazen
Geitenkazen
Selles sur Cher Hardy – Selles sur Cher frais – St maure hardy – Mothais fermier – Lorenthyms – Chardonnay kruiden – chardonnay rozijnen -Taupinette fermier – Banon – Valencay – Pouligny – Figou – Crottin -Crottin aux raisin – Crottin Fines Herbes – Lorenthyms – Pelardon – Picodon
Schapenkazen
Fleur de Macquis – La Tur – Perail de cabasse – Brebiou – Bethmale – Wavreumont – Ossau Iraty – Manchego – Peccorino – Peccorino Peper – Bleu de Basque – Roquefort
Blauw geaderde kazen
Roquefort Coulet – Stilton – Shropshire – Bleu de basque – Hollands blauw tientje – Fourme d’ Ambert – Gorgonzola – St-Agur – Cambozola – Cashel Blue – Kornblomst
Zachte kazen met een witte korst
Boursault – Brie de meaux – Brie de Melun – Brillat- Savarin – Chaource – Délice de Bourgogne – Brie Peper – Brie Kruiden – Coulommiers – Explorateur – Fougerus – Neufchatel – Saint- Felicien – Tentation – Saint- Marcellin – Camembert – Camembert Carel
Sterke Kazen met een gewassen korst
Boulette d’ Avesnes – Bou d’Fagne – Epoisse – Langres – Livarot – Maroilles – Vieux Lille – Munster – Curé nantais – Soumaintrain – Herve doux – Herve – piquant – Camembert Calvados – Camembert Eau de Vie – Camembert au Cameau
Zachte kazen met een gewassen korst
Pont-l ‘Eveque – St – Albray – Chaumes – Sable du Wissant – Vacherin – Taleggio – Rosso di Langa – Vieux Pané – Reblochon
Halfharde kazen
Citeaux – Katsberg – Morbier – Saint- Nectaire – Tamie de savoie – Groendal Grand cru – Pyrenées – Wavreumont – Bailli – Orval – Père Joseph – Loo – Brugse Blomme – Pfefferkäse – Timanoix
Harde kazen
Bethmale – Cantal – Salers – Salers oud – Oak Cheddar – Derby sauge – Gouda oud – Boerenkaas oud – Boerenkaas met Mosterd – Manchego – Mimolette oud – Ossau Iraty – Tomme au Marc – Abondance – Tomme de Jura – Tomme – de savoie – Tomme crayeuse – Beaufort éte – Beaufort Alpage – Appenzeller – Comté 1 jaar – Comté vieux – Parmiggiano – Tête- de- moine – Kaltbach – Klosterkäse – Weinkäse – Lustenberger – Braukäse – Vacherin fribourg – Leicestershire – Contadino