Dokters raden zwangere vrouwen aan om enkel kaas van gepasteuriseerde melk te eten en rauwmelkse kaas te vermijden. Toch zijn er hier een aantal belangrijke uitzonderingen op die we u niet willen onthouden.
U mag harde kazen eten die meer dan 6 maand oud zijn. De listeria bacterie ontwikkelt zich immers niet op kazen met een harde korst met een stevige textuur (Comté, Beaufort, Oude Salers). Listeria groeit alleen op zachte en vochtige kazen. U moet dus opletten met gepasteuriseerde kazen met een gewassen korst (Epoisse, Maroilles, Munster). Ook al zijn dit vaak kazen van gepasteuriseerde melk, deze kazen kunnen door hun vochtig oppervlak een gunstige voedingsbodem zijn voor de lysteria bacterie.
Verwarmde kazen (fondue, raclette, tartiflette) mag u eten. De verhitting zal er voor zorgen dat de mogelijke ziektekiemen die in de kaas aanwezig zijn geëlimineerd worden.
Het risico op een listeria besmetting bij de kaas is zeer laag. Producenten proberen in hun eigen belang zo hygiënisch mogelijk te werken. Van de melk en de kaas worden er dagelijks stalen genomen en in het labo gecontroleerd.
Daarnaast voert het FAVV strenge controles uit en heeft ze internationale alarmcentrales, zodat mogelijk besmette kazen zo snel mogelijk uit de handel genomen worden.
Meer info leest u op de website van het Federaal Agentschap voor veiligheid van de voedselketen.