Zeewierkaas uit Vlieland
Deze week bracht onze Nederlandse kaasinvoerder ons overheerlijke en exclusieve Vlielandse zeewierkaas mee. Vlieland is één van de Waddeneilanden en ligt in het Noorden van Nederland.Kaasmaker Nils Koster oogst zelf het zeewier. Hij spoelt en droogt het zeewier en steriliseert het met kokend water. Hij gebruikt alleen zeesla die ’s zomers groeit omdat daar de meeste smaak in zit.
Toch is het bijzonder dat men over Vlielandse kaas praat, want er is geen melkvee in Vlieland en hoe je ook zoekt, een kaasmakerij vind je er ook niet.Vanwaar komt dan die Vlielandse kaas? Wel, Nils levert het zeewier aan een Friese kaasmakerij die voor hem zeewierkaas produceert. Eens de kaas twee weken oud is, wordt de kaas terug naar Vlieland gebracht om daar verder te rijpen. Het typisch Vlielandse zit dus in het zeewier en in de verdere rijping.
Dat gebeurt in een oude bunker uit de tweede wereldoorlog die nadien als drinkwateropslag gebruikt werd. Er heerst daar een perfect microklimaat met een hoge luchtvochtigheid en een koele temperatuur. De kazen worden 24 uur per dag belucht met zuivere zeelucht, wat hen een pikant smaakje geeft.
Wil je wat meer weten over de zeewierkaas uit Vlieland, bekijk dan onderstaand filmpje.
http://binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/fragmenten/bijzonder-zeewierkaas
Leave a Reply