Welke wijn bij welke kaas?

29 november 2016

Vroeger werd vaak gedacht dat je bij kaas alleen rode wijn kon drinken. Dit klopt niet. Het is wel een leuke kleurcombinatie – het rode glas wijn met de vele kleuren van de verschillende kazen – maar smaaktechnisch houdt dit geen steek. Heb je een tanninerijke rode wijn, dan kan je in combinatie met de aroma’s van de kaas een wat metaalachtige smaak in de mond krijgen. Door het zout in de kaas worden de tannines bovendien nog eens extra geaccentueerd. Kies dus liever niet voor een rode wijn. En als je dat al doet, ga voor een lichte tannine arme variant, zoals Beaujolais, Gamay de Tourraine, Pinot noir…

Je doet er beter aan om bij kaas een witte wijn te schenken. De lichte zurigheid van witte wijn zorgt voor de nodige frisheid en zijn fruitigheid geeft een beter contrast met de smaak van de kazen.

Ben je niet zo ervaren in de kaas- of wijnkeuze, combineer dan wijn en kaas van dezelfde streek. De wijnen uit de Loire laten zich perfect combineren met de lokale geitenkazen (Selles- sur-cher, Chabichou, Crottin de chavignol…). Of combineer een Comté met een vin jaune uit de Jura, een Munster met een Gewurztramminer, Een Chaource met een Champagne.
Durf te experimenten: cider met Normandische kazen, een biertje met een Epoisse of een munster.

Een overzichtje

  • Kies bij geitenkazen en schapenkazen zoals Broccio, Crottin, Pélardon, Selles sur cher, Valencay… voor soepele witte en fruitige wijnen zoals een Chablis, Pouilly- Fumé, Pouilly- Fuissé, of een Sancerre. Je kan ook een lichte rode wijn kiezen van de Gamay, de Cabernet of de Pinot noir druif.
  • Kies bij een Brie, Camembert en een Chaource voor rode, fruitige wijnen die niet te houterig of te tanninerijk zijn: een Pomerol, een St-Emilion, een rode Sancerre. Of je kan er ook een lekkere champagne bij drinken.
  • Kies bij een Epoisse, Munster, Pont- l’Evèque, Livarot, Langres, Maroilles voor aromatische witte wijnen: een meursault, een Riesling, een Gewurztramminer vendage tardive.
  • Bij blauw geaderde kazen ( Roquefort, Bleu de Gex, Bleu d’ Auvergne, Stilton) drink je best een wat zoetere wijn: een Sauternes, vin de paille, porto of muscat, banyuls, rivesaltes, Gewurztramminer vendange tardive, Jurancon.
  • Kies bij een Cantal, Salers, Morbier, St- Nectaire, Gouda of Mimolette voor rode rijpe Bordeaux, zoals een Medoc, Pomerol, St-Emilion of een Pauillac.
  • Kies bij een Appenzeller, Emmenthaler, Comté, Vacherin fribourg voor droge witte aromatische wijnen van de savagnin druif of voor een Meursault.